LA VIOLENCIA AL FUTBOL

El futbol, l'esport més popular en l'Argentina, té un costat trist. Més de 200 persones mortes (més que en la tragèdia de Cromañon), milers de persones ferides, amb seqüeles permanents i altres milers amb danys d'una altra naturalesa, és el saldo de la violència en el futbol argentí. Els violents, s'escuden en el que es dóna a cridar la “barrabrava” grup de xoc, que és sostingut o tolerat pels dirigents, els jugadors o el món de la política. És opinió quasi unànime, que els dirigents futbolístics, per acció o omissió, són un dels grans responsables de la violència del futbol, ja que la majoria de les institucions esportives, estan habitades per unfles "professionals", és a dir que viuen del seu "treball" d'unfles. Algunes vegades, la policia amb el seu accionar, també és generadora de violència en el futbol, sense oblidar els polítics i/o funcionaris que utilitzen els violents per a arribar o sostindre's en el poder. Els que creiem que esta situació pot canviar i que hi ha una llum d'esperança, tenim l'obligació de pensar la política de l'esperança en el futbol i la forma de canviar esta realitat violenta. Sabem que la violència en el futbol és un fenomen freqüent. La conducta de l'unfla és una manera de ser que imita l'home primitiu que de la mateixa manera es defenia de les feres o dels seus enemics congèneres, amb la diferència que ells protegien les seues vides i els concurrents a les pistes només defenen una camiseta. En un partit, qualsevol que siga, es posa en evidència la càrrega emocional que molts arrosseguen d'altres qüestions personals que no tenen a veure amb l'esport. El futbol, passió de multituds, la principal protagonista del qual és la pilota, porta als seus adeptes a arriscar la vida sortejant projectils que vénen des de totes direccions;
Expectativa menor per a un concurrent habitual perquè també pot ocórrer que incendien les tribunes, tiren bombes d'estrèpit, es trenen en baralles sagnants o provoquen greus allaus amb conseqüències inimaginables.

Com sol passar quan la gent té l'oportunitat de perdre's en l'anonimat de les masses, mai algú és responsable dels inexplicables fets que ocorren en una pista. La conducta en els estadis s'assembla a una recreació moderna del circ romà, quan el vessament de sang es festejava amb gran entusiasme. L'anàlisi del comportament de les multituds deixa el descobert que certs hòmens aprofiten per a fer les coses més terribles quan saben que poden eixir impunes. La multitud modifica la conducta individual perquè poden fer tot allò que mai farien estant sols. La persona individual s'enfortix en una potota i tot el grup obeïx sense qüestionar el seu líder, a qui consideren el seu ídol, que és generalment el més violent. Ser integrant d'un grup d'esta naturalesa és una oportunitat que tenen els dèbils de transcendir les seues limitacions, perquè els altres es convertixen en part d'ell mateix que li concedixen el coratge que no té. Així s'atrevixen amb altres a delinquir perquè el delicte perd el seu verdader significat quan es compartix.